Accounting en control
1 minuut leestijd

De verschillen tussen Finance- en Business Control

Remco: “Zowel businesscontrollers als financial controllers duiken in de cijfers, maar elk met een ander doel. Financial controllers blikken aan de hand van data terug. Zij moeten verantwoording afleggen door te rapporteren en te controleren. Businesscontrollers zijn juist toekomstgericht.”

Remco: “Zowel businesscontrollers als financial controllers duiken in de cijfers, maar elk met een ander doel. Financial controllers blikken aan de hand van data terug. Zij moeten verantwoording afleggen door te rapporteren en te controleren. Zij voorzien het management van rapportages van de belangrijkste resultaten en cijfers waarop het management vervolgens strategische beslissingen kan baseren.”

Gericht op de toekomst

“Businesscontrollers zijn juist toekomstgericht”, vervolgt Remco. “Ze denken datadriven mee over mogelijkheden voor meer rendement, die daarbij direct toe te passen zijn binnen de financiële mogelijkheden van het bedrijf. Hoe ze in de toekomst bijvoorbeeld efficiënter, beter en kosteneffectiever zouden kunnen werken. Maar ze zouden ook kunnen adviseren te stoppen met een product of bepaald type klanten als dat ten goede komt aan het rendement van de organisatie.”

Totaal andere persoonseigenschappen

“Bij Financial Controllers doemt al snel het stereotype beeld op van een boekhouder met goed overzicht, kennis van regelgeving en exceptionele vaardigheden in Excel. Dat beeld klopt ook wel, maar hij moet ook de vertaalslag kunnen maken van kale cijfers naar heldere rapportages en presentaties waar het management echt iets aan heeft.”

Creativiteit, overtuigingskracht en sociale vaardigheden

“Businesscontrollers zijn cijfermatig natuurlijk ook goed onderlegd, maar moeten daarnaast beschikken over een flinke dosis creativiteit en overtuigingskracht. Creativiteit om kansen te herkennen, overtuigingskracht om de directie in beweging te zetten, zodat die kansen daadwerkelijk benut worden.”

“Als businesscontroller kom je vaker achter je bureau vandaan dan een financial controller. Je moet meer praten met mensen binnen een organisatie om te weten wat er speelt en welke risico’s er zijn. Daar horen goed ontwikkelde sociale vaardigheden bij. Bovendien moet je doelgericht zijn en visie hebben waar de business naartoe moet voor meer omzet of lagere kosten. De analyses van businesscontrollers moeten triggeren en meer gericht zijn op eenvoudige conclusies. Want je hebt niet te maken met financiële mensen. Bovendien wil je geen discussies over de data, maar over de conclusies.”

Businesscontrollers met finance basis

“Bij USG Finance leiden we veel jonge professionals op tot businesscontroller. Hoewel het een andere tak van sport is dan financial control, is het enorm nuttig als de professional wel beschikt over een stevige finance basis. Je hebt misschien wel een andere mindset en skillset nodig als businesscontroller, maar het beheersen van data blijft een belangrijk uitgangspunt voor beide functies.”

Deel dit artikel