Project in beeld
4 minuten leestijd

Project in beeld - Aan de slag bij Bieze Food Group!

Hoi! Ik ben Max, 25 jaar en ik woon in Zwolle samen met mijn vriendin. In mijn vrije tijd speel ik voetbal en padel en ga ik graag een biertje drinken in de kroeg met vrienden. Ook vind ik het heerlijk om op vakantie te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Sinds september 2019 werk ik bij USG Finance, nu bijna 3,5 jaar. Ik ben gestart als Finance Trainee en vorige maand gepromoveerd tot Medior Finance Professional. Op dit moment ben ik bezig met mijn 6e opdracht.

 

Waarom heb je 3,5 jaar geleden gekozen om te gaan werken bij een detacheringsorganisatie? 

Tijdens mijn studie wist ik eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen, en dacht na over doorstuderen. Toen kwam ik het Finance Trainee van USG Finance tegen. Dit was voor mij ideaal vanwege de combinatie tussen leren in de Academy en aan de slag gaan in de praktijk op een opdracht. Een mooie middenweg! Een half jaar nadat ik bij USG Finance aan de slag ben gegaan begon het toch te kriebelen om te gaan studeren. Gelukkig was daar ruimte voor en ben ik gestart met een pre-master Controlling en doe ik nu een master Controlling welke bijna is afgerond.  

 

Kan je wat vertellen over de eerste 5 opdrachten die je gedaan hebt?

Mijn eerste opdracht was bij Liander op de projectadministratie. Vervolgens ben ik binnen Liander doorgestroomd naar de afdeling Juridisch Support. Na Liander ben ik naar VolkerWessels gegaan, hier was ik werkzaam als assistent-controller. Naast mijn opdracht bij VolkerWessels werkte ik nog 1 dag per week bij Nijhuis Bouw waar ik allround ondersteunend was, met een focus op het systeem waar ze mee werken. Daarna heb ik nog 8 maanden bij Deloitte gewerkt.

Ik heb zelf een aandeel gehad in de duur van mijn opdrachten, vandaar dat ik nu al 6 opdrachten heb gedaan in 3,5 jaar. Ik hou van uitdaging en afwisseling in mijn werk. Verder vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren en steeds in een andere omgeving te werken. 

 

Nu ben je bezig met je 6e opdracht als assistent-controller bij Bieze Food Group. Wat voor organisatie is Bieze?

Bieze Food Group is een familiebedrijf welke bestaat uit verschillen bedrijven met allemaal dezelfde passie: voeding. Bieze is een grote organisatie en is naast Nederland ook in België, Frankrijk en Duitsland gevestigd. Maar het is ook een hele platte organisatie, er heerst echt een familiecultuur, je kunt gemakkelijk bij iedereen naar binnen stappen. Bieze heeft zowel een handelstak als een productietak. Ik ben nu assistent controller voor een van de productieorganisaties, namelijk een yoghurt fabriek in Maastricht. Voor ik op opdracht bij Bieze ging had ik eigenlijk nog nooit van de organisatie gehoord, en dat terwijl de yoghurt fabriek onder andere alle yoghurt maakt onder het private label van een grote retailer. In mijn huidige rol werk ik nauw samen met de Operationeel Manager en met de Finance Director, wie een oud-collega van USG Finance is. Hier leer ik ontzettend veel van! 

 

Wat zijn jouw taken als assistent-controller? 

In mijn rol als assistent-controller ben ik voornamelijk bezig met het opstellen van maandrapportages, budget voor 2023 en liquiditeitsforecast en het controleren van de financiële administratie. Verder maak ik nog analyses voor de business. Denk daarbij aan de vraag wat verschillen in gehaltes in de rauwe melk met de kostprijs doen en een kostprijsberekening voor verschillende eindproducten. Zo zie je waar bijvoorbeeld pijn zit, maar ook wat de ideale productmix is. We geven de business bepaalde informatie zodat zij weten waar ze op moeten sturen en zodat ze hier wat mee kunnen doen. Ik vind het leuk dat iemand anders hier dan weer echt wat aan heeft! 

 

“In mijn huidige rol werk ik nauw samen met de Operationeel Manager en met de Finance Director, wie een oud-collega van USG Finance is. Hier leer ik ontzettend veel van!”

 

Ik heb bij Liander, Deloitte en VolkerWessels (materieeldienst) allemaal dienstverlenende organisaties gezien. Bieze is mijn eerste ervaring in een productieomgeving. Het is tof dat er nu bij Bieze een tastbaar eindproduct is. Ook werkinhoudelijk is het anders, ik heb nu veel meer te maken met grondstofkosten en marktfluctuatie; bijvoorbeeld de melkprijs of boterprijs. We zijn elke maand bezig met wat de melkprijs gaat doen, maar ook wat de verwachting is voor volgende maand en wat de gehaltes in rauwe melk doen voor de kostprijs. Ik vind het in deze rol leuk dat ik ook echt met de business bezig ben, ik schakel nu veel met de operationeel manager en de mensen op de productielocatie in Maastricht. Ik krijg opdrachten vanuit de Finance Director maar ook vanuit mijn collega's in Maastricht. Soms is dit wel lastig als de vragen vanuit meerdere kanten komen, ieder heeft zijn eigen belangen maar dit maakt het ook uitdagend!

 

Wat voor rol heeft de Finance Academy en de Resource Manager gespeeld in jouw ontwikkeling?

Ik ben ingestroomd in het Finance Traineeship en zit vanaf het begin in de Finance Academy. De Academy heeft voor mij vooral veel waarde toegevoegd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik wil heel graag leren en snel stappen maken en de Academy heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Ik vind vooral de afwisseling in trainingen tussen soft skills, hard skills en finance inhoudelijke kennis prettig. De meeste dingen die je leert tijdens een training kan je direct inzetten in de praktijk. Dit is voor mij ook bepalend of ik een training leuk of niet leuk vindt. Verder is het fijn om je collega's weer te zien en bij te kunnen praten.

Mijn Resource Manager heeft veel geholpen met het richting geven aan mijn carrière. Ik heb veel kunnen sparren over wat er allemaal mogelijk is en wat mij gaat verder gaat brengen in mijn carrière. Een paar jaar geleden vond ik alles leuk en mijn Resource Manager heeft me doen inzien dat het ook belangrijk is om een specialisatie te kiezen om onderscheidend te zijn en heeft me geholpen om hier richting en invulling aan te geven. 

 

Wat is je ambitie? 

Ik doe momenteel een master Controlling, mij lijkt Business Controller of Project-Controller een mooie stap. Het lijkt mij tof om de business te kunnen ondersteunen met analyses en vooruit te kunnen kijken a.d.h.v. data, dus echt een sparringpartner zijn.  

 

“Het Finance Traineeship was voor mij een ideale eerste stap vanwege de combinatie tussen leren in de Academy en aan de slag gaan in de praktijk op een opdracht. Een mooie middenweg!”

 

Ik hou van een cultuur waar hard gewerkt wordt maar ook van een lolletje op zijn tijd. Flexibiliteit vind ik ook belangrijk (van beide kanten) en een werkgever welke vertrouwen heeft in haar medewerkers. Bij Bieze heb ik gezien dat een productieorganisatie goed bij mij past, met een concreet eindproduct. Dus dit zou ik ook graag bij een andere organisatie nog eens willen ervaren. Mijn ultieme ambitie is om een keer business controller te zijn bij een voetbalclub, want hoe ziet de begroting van een voetbalclub eruit?

Deel dit artikel