Project in beeld
3 minuten leestijd

Project in beeld - Aan slag als Financial Controller bij Allego!

Hoi, ik ben Niek Bouwhuis. Ik woon nu in Utrecht, sinds ik 3,5 jaar geleden bij USG Finance ben gaan werken. Ik ben in september 2019 gestart als Finance Trainee en een tijdje terug ben ik gepromoveerd naar Medior Finance Professional. Ik wist na het afronden van mijn studie Bedrijfseconomie niet wat voor werkzaamheden ik wilde gaan doen. Ik hou van afwisseling, daarom is werken op interim basis voor mij een perfecte uitkomst. Door het interim werk leer ik veel verschillende werkwijzen en markten kennen. Ik denk niet dat ik de rest van mijn carrière blijf interimmen maar het is fijn om na 3,5 jaar nog steeds te kunnen zeggen dat ik aan het oriënteren ben. Ik word nog steeds uitgedaagd en ik zie mijzelf voorlopig niet zo snel ergens vast in dienst gaan!

 

Je bent gestart bij USG Finance met het Data & Finance Traineeship bij RGF Staffing. Was dat een fijn begin van jouw Traineeship?

Samen met 3 andere collega's van USG Finance ben ik gestart in het Data & Finance Traineeship bij RGF Staffing intern, dit was mijn eerste opdracht. Dit was echt een hele leuke en waardevolle kickstart van mijn carrière. In 1,5 jaar heb ik op een aantal verschillende finance afdelingen gewerkt, hierbij kan je denken aan de afdelingen crediteuren, debiteuren, controle maar bijvoorbeeld ook Business Control en Data.

"Door de Finance inhoudelijke trainingen heb ik vooral veel interesse ontwikkeld voor de data kant, zoals bijvoorbeeld PowerBI en PowerQuery."

In een razend snel tempo heb ik allerlei skills ontwikkelt die ik anders misschien niet had geleerd. Ik heb daar bijvoorbeeld heel veel geleerd over data. Ik vond het Data & Finance Traineeship een toffe kans om direct veel te leren. De opdrachten waren elke keer redelijk kort maar omdat alle opdrachten bij RGF Staffing waren, kon ik gemakkelijk schakelen tussen de afdelingen. Na een tijdje wist ik bijvoorbeeld wie de Financial- en Business Controllers waren en waar ieders verantwoordelijkheid lag. Uiteindelijk merkte ik dat ik echt een belangrijke schakel was binnen de organisatie omdat ik van iedere afdeling wel iemand kende en veel collega's mij ook gemakkelijk wisten te bereiken. Door de veelzijdige functies ging mijn kennis uiteindelijk over meerdere afdelingen heen waardoor ik automatisch een verbindende factor werd. Het proces en de systemen had ik na de eerste inwerkperiode onder de knie en na een tijdje had ik ook door hoe de cijfers opgebouwd waren. Dit heeft mij veel inwerktijd bespaard waardoor ik in een sneller tempo kennis heb opgedaan.

 

Inmiddels ben je werkzaam als Financial Controller bij jouw 4e opdrachtgever; Allego. Kan je wat meer vertellen over Allego en jouw rol als Financial Controller?

Allego heeft als core business het verkopen van laadsessies. Ook leveren ze laadoplossingen aan derden, zoals voor gemeentes, bedrijven en consumenten. Naast de exploitatie hiervan leveren ze service en advies. Allego is opgestart in 2013 en is voortgekomen uit Alliander. In 2018 zijn ze overgenomen door een Franse beleggingsmaatschappij en sinds maart 2022 zijn ze officieel beursgenoteerd.

Allego is enorm gegroeid de afgelopen tijd, ze zijn op veel vlakken nog in de opbouwende fase. Niet alle processen zijn meegegroeid. De afgelopen 2 maanden ben ik samen met een team vooral bezig geweest om een gedeelte van de tussenrekeningen en grootboekrekeningen op te schonen. Ik help bij het optimaliseren en stroomlijnen van het gehele maandproces op de finance afdeling.

In mijn rol als Financial Controller krijg ik veel ruimte om mee te denken. Dit is nieuw voor mij en ik vind het heel leerzaam. In deze rol neem ik geen uitvoerend proces van iemand anders over maar ik mag echt meedenken met de inrichting en verbetering van een bestaand proces. Ik krijg veel ruimte om mijzelf te laten zien en ik merk dat mijn mening wordt gewaardeerd. Het is een super jonge en dynamische organisatie, wat soms best een beetje chaotisch kan zijn maar als interimmer vind ik dat juist een extra uitdaging. Mijn opdracht is dus eigenlijk tweeledig; eerst opschonen en daarna meehelpen met opbouwen.

Op dit moment bestaat het Finance team uit meer dan 20 collega's. Ik werk specifiek in het Financial Controllers team, samen met 5 andere collega's. Ik merk dat het finance team heel bewegelijk is. Ik heb bijvoorbeeld samen met Judith, een collega vanuit USG Finance, aan een proces gewerkt waarin we zagen dat een bepaalde boekingsgang niet goed in elkaar zat. Dit hebben we gesignaleerd, vervolgens opgelost en op de juiste manier ingericht.

"In deze rol neem ik geen uitvoerend proces van iemand anders over maar ik mag echt meedenken met de inrichting en verbetering van een bestaand proces."

Mijn toegevoegde waarde op deze opdracht is vooral het maken van de vertaling vanuit het financial control team naar de business. We zijn nu bezig met de herinrichting van processen het is van belang dat dit ook duidelijk naar de business toe loopt. Ik merk dat ik deze vertaling gemakkelijk kan maken. Ik hou ervan om mijn collega's uit te dagen om kritisch te zijn. In Finance moeten gegevens verklaarbaar zijn en ergens naar toe terug leiden. Ik vind het belangrijk dat processen en gegevens kloppend zijn, hier daag ik mijn collega's ook regelmatig in uit.

 

Je zit in de eerste Academy groep en geeft nu zelf ook trainingen in de Academy, wat tof!

Ja! De Academy heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn ontwikkeling. Ik heb met name geleerd hoe ik op een professionele en doelgerichte manier mijn soft skills kan inzetten. Ik ben mij bewuster geworden van sterktes en zwaktes.

Door de Finance inhoudelijke trainingen heb ik vooral veel interesse ontwikkeld voor de data kant, zoals bijvoorbeeld Power BI en Power Query. Tijdens mijn eerste opdracht bij RGF Staffing ben ik voor het eerste met data in aanraking gekomen. Door de trainingen heb ik ook de toepasbare kant ontdekt. Daarna kon ik het steeds meer gaan toepassing in mijn opdrachten, bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis en bij Arrange Group.

Ik geef nu ook zelf trainingen over Power BI en Power Query in de Academy aan onze Finance Trainees. Ik vind het super tof dat ik naast mijn opdracht bij Allego ook mijn kennis kan delen met andere collega's en mijn steentje bij kan dragen aan de ontwikkeling van hun data kennis. 

 

Waar ligt jouw ambitie?

Ik zou graag naar een financiële functie groeien die meer met het product van een organisatie bezig is. De functies die ik nu bekleed zijn vooral veel bezig met financiële processen maar het lijkt mij heel leuk om ook eens meer met de daadwerkelijke business van een bedrijf betrokken te zijn. Een volgende opdracht bij een grote MKB organisatie uitvoeren past bij mijn ambitie!

Deel dit artikel