Project in beeld
3 minuten leestijd

Project in beeld: Aan de slag bij Menzis!

Hoi, ik ben Lars, 24 jaar oud en ik woon in Zwolle. Ik werk sinds september 2021 bij USG Finance als Finance Trainee. Mijn eerste opdracht was bij Liander op de projectadministratie en daar heb ik 11 maanden gezeten. De eerste maanden bij Liander was ik werkzaam als projectadministrateur en de laatste maand heb ik het werk van de Teamleider over genomen. Na mijn opdracht bij Liander ben ik naar Menzis gegaan. Hier werk ik nu inmiddels vijf maanden als data-analist. Eind februari loopt mijn opdracht bij Menzis af.

 

 

Een functie als data-analist, tof! Kan je wat meer vertellen over Menzis?

Ik ben sinds 1 september 2022 werkzaam als Data-analist bij Menzis in Wageningen. Menzis is een zorgverzekeraar, ze kopen zorg in voor hun verzekerden en maken bijvoorbeeld afspraken met ziekenhuizen om de beste zorg te kunnen leveren tegen de best mogelijke prijs. Ik werk een keer in de week in Wageningen en soms ben ik op de locatie in Groningen, de rest van de week werk ik vanuit huis.

 

"We hebben een hele leuke Academy groep, we leren van elkaars ervaringen en aanpak. En ik vind het vooral fijn dat je naast de maandbijeenkomsten ook via de Academy een connectie met USG Finance blijft houden."

 

Ik ben nu bezig met mijn 2e opdracht in een hele andere branche dan ik gewend was bij Liander. Liander is een netbeheerder en semioverheid waar Menzis een stuk commerciëler is. Ook de werkzaamheden zijn totaal verschillend. Bij Liander was het werk heel gestructureerd, er waren lijsten met taken en die opdracht ging ik vervolgens uitvoeren. Bij Menzis is het werk wat ik doe veel reactiever. In mijn huidige functie ben ik vooral ondersteunend aan de inkoop voor medisch specialistische zorg (alle ziekenhuizen en behandelcentra). Vooraf moest ik veel achtergrond informatie lezen en leren over medische termen voordat ik daadwerkelijk de inhoud in kon gaan. Daarnaast heb ik veel moeten leren over Excel. Via mijn opleiding en de USG Finance Academy had ik al een goede basis kennis maar voor deze opdracht had ik nog meer specialistische vaardigheden moeten leren.

Mijn opdracht is ontstaan als gevolg van de Coronacrisis. In de periode van de pandemie hebben ziekenhuizen een andere zorg gedraaid dan ze normaal zouden draaien. Daarom is er vanuit de overheid een compensatieregeling opgesteld; De Continuiteitsbijdrage. Zo worden ziekenhuizen gecompenseerd voor de coronazorg die ze geleverd hebben en normaal niet zouden leveren. Deze zorg moet op een andere manier worden afgerekend, daarbij ondersteun ik.

 

Wat doe je precies als data-analist?

Ik krijg veel vragen vanuit de inkoopafdeling over cijfers uit de Excel bestanden. Ik analyseer en verklaar de cijfers en beantwoord de vragen. Daarnaast ben ik betrokken op het gebied van afrekeningen voor ambulance-vervoerders. Hier controleer ik of bepaalde bedragen overeenkomen met de juiste beschikkingen en op de juiste manier worden verwerkt. Verder verstuur ik zelf ook afrekeningen en heb ik contact met aanbieders. Ik ben eigenlijk allround ondersteunend aan de inkopers. Hierdoor leer ik veel en ontwikkel ik echt een brede kennis, dat vind ik prettig.

 

Naast de inhoudelijke kennis die ik tijdens deze opdracht heb opgedaan heb ik ook geleerd om initiatief te nemen, mijn kritische blik te uiteten en werk naar mij toe te trekken. Ik ben met mensen van verschillende afdelingen in gesprek gegaan om te zien of er eventueel nog ergens behoefte was aan hulp.

 

Hoe zou je de cultuur bij Menzis omschrijven?

Mijn huidige team richt zich op de medisch specialistische zorg (msz). Ons team bestaat uit ongeveer 12 collega’s, waaronder data-analisten, financiële experts maar ook zorg experts. Binnen Menzis is het vrij formeel, er heerst een zakelijke sfeer maar mijn collega’s zijn gelukkig heel toegankelijk en behulpzaam. Ze helpen mij, ik kan alles vragen en er is ook tijd voor een grapje af en toe.

 

Wat voor rol speelt de USG Finance Academy in jouw ontwikkeling?

Ik ben nu 1,5 jaar in dienst bij USG Finance en ben ook bezig met de Academy. Ik vind de trainingen in de Academy heel nuttig. De combinatie van soft skills en hard skills zijn prettig, ik leer het meeste van de hard skills trainingen. Ik heb laatst bijvoorbeeld een training gehad over Excel. Hier heb ik skills geleerd die ik daarna direct kon toepassen op mijn opdracht bij Menzis.

We hebben een hele leuke Academy groep, we leren van elkaars ervaringen en aanpak. En ik vind het vooral fijn dat je naast de maandbijeenkomsten ook via de Academy een connectie met USG Finance blijft houden.

 

"Als data-analist ben ik allround ondersteunend aan de inkopers. Hierdoor leer ik veel en ontwikkel ik echt een brede kennis, dat vind ik prettig."

 

Verder vind ik de maandbijeenkomsten elke maand heel leuk omdat ik dan ook weer andere collega’s spreek. Met name de Maanbijeenkomst XL (inclusief overnachting) is top.

 

Waar ligt je ambitie?

Ik ben nu bezig met mijn tweede opdracht, hierna zou ik graag weer iets anders willen doen en iets nieuws willen leren. Ik zou graag een opdracht willen doen in een richting waar ik nog geen kennis van heb, bijvoorbeeld op het gebied van business- of financial control. Op dit moment ben ik nog bezig met mijn Finance traineeship en ben ik breed aan het oriënteren om te ervaren wat goed bij mij past. Een organisatie die wat commerciëler is lijkt mij heel leuk, maar ook de overheid of iets dergelijks zou ik wel eens willen proberen. Ik ben steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging!

Deel dit artikel