Project in beeld
3 minuten leestijd

Project in beeld: Aan de slag bij Ritchie Bros

Hi, ik ben Nina, woonachtig in Huizen en ik ben 22 jaar. Sinds 1 oktober 2021 ben ik in dienst bij USG Finance en zit momenteel op mijn eerste opdracht bij Ritchie Bros in Breda. Hier ben ik werkzaam als medewerker Accounts Receivable. De opdracht zou in eerste instantie tot eind 2021 duren, maar het is verlengd!

Klinkt goed! Kan je wat meer vertellen over je opdracht bij Ritchie Bros? 

Ritchie Bros is een van de grootste veilinghuizen op onder andere het gebied van landbouw, bouwtransport en meer. Van oorsprong komt de organisatie uit Canada, maar het zit echt over de hele wereld. Er worden veilingen gehouden en ik ben verantwoordelijk voor alles wat er in Italië gebeurd. Er zijn verschillende veilingplatformen. Bijvoorbeeld een veilingplatform wat je kan zien als een soort van marktplaats. Ook zijn er wat grotere live veilingen die om de zoveel maanden in elk land worden gehouden. Honderden producten gaan dan op 1 dag weg. Dat vergt natuurlijk ook meer administratie en controle. 

‘’Mijn manager vraagt naar mijn leerdoelen en begrijpt hierdoor goed wat ik wil leren en welke richting ik op wil met mijn ontwikkeling.’’


Cultuur

Mijn manager bij Ritchie Bros is Laila, zij heeft ook ooit bij USG Finance gewerkt. Dat is heel fijn, want zij snapt waar je doorheen gaat. Verder kan ik met haar goed praten over het USG Finance Traineeship en ze begrijpt wat een opdracht leuk en uitdagend maakt. Ik werk in het Accounts Receivable team met ongeveer 15 collega’s. We starten in de ochtend met een meeting om even bij te praten en te kijken waar we elkaar voor nodig hebben. De voertaal is Engels, want iedereen komt overal vandaan. Aangezien ik veel met Italianen werk, leer je verschillende culturen goed kennen. Zo zijn ze in Italië lekker temperamentvol en is alles ‘urgent’. Dat was dus wel even wennen voor mij, maar ook wel grappig om te ervaren. Er zitten bij Ritchie Bros meerdere trainees van verschillende bedrijven en je wordt direct in het werk meegenomen. Je bent niet minder dan collega’s in vaste dienst en je hebt dezelfde verantwoordelijkheden. Het voelt niet alsof ze niet in je willen investeren omdat je er maar tijdelijk bent. Met kerst mocht ik bijvoorbeeld gewoon meedoen met lootjes trekken, zulke dingen zijn wel echt heel leuk. 

Wat houdt je opdracht precies in?  

In eerste instantie ben ik aangenomen voor het opschonen van alle bedragen die nog open stonden. Toen dat was opgeschoond kwam er plek vrij bij het team wat verantwoordelijk is voor de klanten van Italië. Voor deze functie ben ik veel getraind, o.a. voor het systeem Oracle. Dit is natuurlijk harstikke leuk want daardoor heb ik veel contact met collega’s, dit is voor mij een hele nieuwe uitdaging. Als je bij Ritchie Bros laat zien dat je het goed doet, dan krijg je vanzelf extra taken. Ik ben dus gedeeltelijk zelf verantwoordelijk geweest voor mijn verlenging en ik heb ook ruimte gekregen vanuit de organisatie om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik word constant uitgedaagd om nieuwe taken op te pakken en ik heb voldoende vertrouwen dat ik het kan en dat het goed gaat komen. 

‘’Ik heb bewust gekozen voor het USG Finance Traineeship omdat ik zo verschillende opdrachten krijg en veel kan zien en leren.’’


Welke toegevoegde waarde lever jij?

Ik merk dat er bij een verandering actief om mijn feedback wordt gevraagd. Ik kan er met een frisse blik naar kijken omdat ik nieuw ben. Ik heb hier echt geleerd om alles gewoon te vragen, ook als je iets niet weet. En vertrouwen te hebben in dat je het wel kunt, juist omdat ik bij Ritchie Bros best wel veel verantwoordelijkheid krijg.

USG Finance Academy

Voor ik aan deze opdracht begon, had ik nog geen praktijkervaring. In mijn opleiding heb ik nooit een stage gelopen of eens bij een organisatie binnen gekeken. Daarom heb ik bewust gekozen voor het USG Finance Traineeship omdat ik dan kan wisselen van verschillende opdrachten en zo veel kan zien en leren. Dit doe ik graag samen met leeftijdsgenoten en die heb ik gevonden bij de USG Finance professionals. Ik had direct een goede klik met de mensen die daar werken. Verder vond ik het vooral prettig dat hier niet gefocust werd op één bepaalde branche zoals bijvoorbeeld de verzekeringsbranche.

Op dit moment heb ik 5 trainingen gehad in de USG Finance Academy, en dat waren gelijk leuke dagen. Aan het eind van de dag had ik echt het idee dat je elkaar al beter kende en leek het alsof we echt al een groep waren geworden. Vooral door met elkaar in gesprek te gaan en opdrachten in kleine groepen te doen. Dat zorgt er in ieder geval ook voor dat je makkelijker over je ontwikkeling praat. Vooral door het feit dat je daar gelijkgestemden vindt waar je mee kan praten. 

Waar ligt je ambitie? 

Ik vind het belangrijk dat ik blijf leren en mijzelf blijf ontwikkelen, dat kan dan ook als USG Finance professional door bij diverse opdrachtgevers aan de slag te gaan. Ik zou het leuk vinden om een volgende opdracht te doen waar ik meer naar kantoor zou kunnen. Het lijkt me ook tof om dan te werken in een branche die wat dichter bij mij staat, de landbouwproducten staan relatief ver van mij af. Verder zou ik graag nog wat meer verschillende richtingen in Finance willen ervaren. Ten slotte lijkt het me prettig als de opdracht is afgebakend en concreet is zodat ik echt een specialistische rol heb. 
Deel dit artikel