Project in beeld
3 minuten leestijd

Project in beeld: Aan de slag bij USG Finance

Mijn naam is Chiel Stoop en ik werk sinds september 2018 bij USG Finance. Tegenwoordig woon ik in Utrecht, maar toen ik begon bij USG Finance was ik nog woonachtig in Tilburg. In totaal heb ik bij drie verschillende opdrachtgevers gezeten. Mijn eerste opdracht was bij een organisatie die de gehele backoffice verzorgt van uitzendbureaus. Dit was een korte opdracht en na een maand zat ik al bij de volgende opdrachtgever. Dit was een telecombedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen en installeren van het internetnetwerk in de grond. Hier heb ik 5 maanden gewerkt voordat ik bij mijn huidige opdracht terecht ben gekomen.

Mijn opdracht
Momenteel ben ik werkzaam bij het hoofdkantoor van USG Finance, onderdeel van RGF Staffing in Almere. RGF Staffing is één van de grootste detacheringsbedrijven in Nederland en bestaat uit meerdere labels waaronder Start People en Unique. USG Finance is onderdeel van Recruit Holdings. Het hoofdkantoor is gevestigd in Japan, maar over de hele wereld zijn onderdelen gevestigd. Ondanks de grootte van de organisatie ervaar ik een goede balans tussen een corporate cultuur en een informele cultuur. Ik zie het als een groot containerschip (corporate cultuur) waar je als matroos de kapitein kan aanspreken (informele cultuur) als je een ijsberg op de horizon ziet. Een containerschip is niet bepaald wendbaar dus hoe zorg je ervoor dat je als organisatie toch op tijd bent uitgeweken voor de ijsberg op de horizon? Dit is precies wat het werk voor mij uitdagend en bijzonder maakt.

De werkzaamheden
In juni 2019 ben ik bij USG Finance binnen gekomen als trainee. In anderhalf jaar heb ik onder leiding van de CFO verschillende projecten op verschillende afdelingen opgepakt. Ik ben begonnen op de afdeling Business Control. Hier heb ik de whale-curve op klantniveau inzichtelijk gemaakt, zodat inzichtelijk is geworden bij welke klant de dekkingsbijdrage positief is en bij welke negatief. Wat deze opdracht leuk maakte voor mij was dat ik de kracht en de kunde van PowerQuery heb geleerd.

Vervolgens heb ik een opdracht uitgevoerd op de afdeling Debiteuren. Destijds was het debiteurenbeheer van een drietal labels van RGF Staffing nog decentraal georganiseerd. Mijn opdracht was om deze administraties over te hevelen naar de centrale finance afdeling op hoofdkantoor in Almere. De uitdaging in deze opdracht was vooral het leren kennen van een nieuw boekhoudsysteem en zorgdragen dat de gehele administratie strak staat, zodat we deze vervolgens weer over konden dragen aan het vaste finance team.

Na de debiteurenadministratie heb ik een opdracht uitgevoerd op afdeling Financial Control. Op deze afdeling heb ik samengewerkt met zowel de externe accountants als de interne auditors van het Japanse hoofdkantoor. Doel: ervoor zorgen dat USG Finance in control is. Het meest memorabele van deze opdracht was het contact met het Japanse hoofdkantoor. Ik kwam in aanraking met een vreemde taal en een werkcultuur die extreem verschillend is van de Nederlandse werkcultuur.

Nadat de interne audit en externe audit waren afgerond, heb ik een opdracht uitgevoerd op het MIC. Dat is het Management Information Center. Op deze afdeling heb ik een KPI rapportage in PowerBi gemaakt die door de gehele organisatie gebruikt wordt. Naast het feit dat ik dagelijks in PowerBi werk (wat elke dag goed maakt), vind ik het vooral mooi om te zien hoe de data van de organisatie en de werkprocessen van de organisatie hier samenvallen. Als een proces goed loopt, dan zie je dat meteen terug in goede kwaliteit data. Wanneer data mist of anders is dan verwacht, begint het spel tussen de inrichting van je datawarehouse en de inrichting/uitvoering van de processen in de organisatie.

Mijn toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde die ik in al deze opdrachten heb geleverd is mijn vermogen om heel snel totaal nieuwe dingen aan te leren, te gebruiken en te verbeteren. Vooral op de afdelingen Debiteuren en Financial Control heb ik dit toegepast. Door verloop op de afdeling was de overdracht zeer kort en de begeleiding beperkt. Desondanks heb ik de werkzaamheden snel eigengemaakt en voor een goed eindresultaat gezorgd. Ook op de afdeling MIC is deze vaardigheid goed van pas gekomen. Tot voorheen had ik nog nooit PowerBi gezien of gebruikt. Nu ben ik in staat zelfstandig rapportages te maken.

Daarnaast is mijn toegevoegde waarde mijn nieuwsgierigheid. De meeste zinnen die ik gebruik zijn: waarom is dat, hoe zit dat dan, wat is dat, wanneer is dat besloten, wat is de geschiedenis, is dit al is geprobeerd, waarom ging dat goed of mis en wat zijn de gevolgen.

Door deze eigenschap doorgrond ik de processen en leer ik wat de gedachtegang is geweest bij het inrichten hiervan. Daarnaast dwing ik hierdoor mijn omgeving ook om na te denken over de processen en waarom vroeger ooit iets is bedacht en of dat nu nog steeds actueel is. Het gevolg van deze interactie is dat de bestaande processen worden geëvalueerd en er kritisch wordt gekeken naar verbetermogelijkheden.

Mijn ambitie
Mijn ambitie ligt in het samenbrengen van financiële en niet-financiële gegevens, dit te doorgronden en te presenteren aan de bestuurders, zodat zij op basis van betrouwbare informatie moeilijke en grote beslissingen kunnen maken. Wat dit leuk en uitdagend maakt is de interactie met verschillende type personen en de helikopterview die je krijgt van de organisatie.

Deel dit artikel