Welke technologische trend denk jij dat het meeste impact maakt in de financiële wereld?
Trends & Ontwikkelingen
1 minuut leestijd

Welke technologische trend denk jij dat het meeste impact maakt in de financiële wereld?

Technologische vooruitgang heeft een grote impact gehad op de financiële wereld, waarbij innovatieve oplossingen steeds meer worden omarmd om processen te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Als finance professional wil jij weten welk van deze technologieën de grootste impact hebben op jouw werk. Via een poll op LinkedIn vroegen wij de mening aan onze volgers. Dit zijn de uitkomsten. 

Kunstmatige intelligentie (AI)

Kunstmatige intelligentie (AI) is de duidelijke winnaar uit de poll (66%)! AI is een krachtige technologie die computers in staat stelt taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. In de financiële wereld wordt AI gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals het voorspellen van markttrends, het identificeren van risico's, het verbeteren van klantenservice en het automatiseren van processen.

Je kiest voor AI wanneer je wilt profiteren van geavanceerde analyses om betere beslissingen te nemen op basis van grote hoeveelheden gegevens. Een aantal voorbeelden van AI-tools zijn Nanonets, Vena Insights en BloombergGPT.

Big data-analyse

Big data-analyse (14% van de stemmen) is het proces van het onderzoeken van grote datasets om verborgen patronen, correlaties en andere nuttige informatie te ontdekken. In de financiële wereld kan dit betrekking hebben op het analyseren van transactiegegevens, klantgedrag, markttrends en meer.

Big data-analyse is een optie als je toegang hebt tot enorme hoeveelheden gegevens en je wilt deze gegevens gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen die je kunnen helpen bij het nemen van strategische beslissingen.

Blockchain

Blockchain komt op een gedeelde laatste plaats samen met cloud computing. Deze technologie legt transacties vast in een reeks blokken die met elkaar zijn verbonden en beveiligd zijn met cryptografie. In de financiële wereld wordt blockchain vaak geassocieerd met cryptocurrencies, maar het heeft ook toepassingen in andere gebieden zoals slimme contracten en het vereenvoudigen van transactieprocessen.

Als je op zoek bent naar meer transparantie, beveiliging en efficiëntie in transactieprocessen, vooral bij grensoverschrijdende transacties, dan kan blockchain een waardevolle oplossing zijn.

Cloud computing

Cloud computing verwijst naar het leveren van computerdiensten, zoals rekenkracht, opslag, databases, software en meer, via het internet. In de financiële wereld kan cloud computing worden gebruikt voor het hosten van applicaties, het opslaan van gegevens, het uitvoeren van analyses en meer. Cloud computing is de juist keuze als je op zoek bent naar flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie in IT-infrastructuur. 

Conclusie

Of het nu gaat om het gebruik van AI voor geavanceerde analyses, big data-analyse voor het onthullen van verborgen patronen, blockchain voor het verbeteren van transparantie en beveiliging, of cloud computing voor flexibiliteit en efficiëntie, ieder van deze technologieën biedt unieke voordelen en kansen. Door deze trends effectief te benutten, kan je als finance professional je concurrentiepositie versterken, betere beslissingen nemen en waarde toevoegen aan je organisatie.

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de wereld van finance? Bekijk ook onze andere artikelen

Wil jij aan de slag bij USG Finance? Bekijk onze vacatures of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het financieel vakgebied? Bekijk ons Traineeship.

Deel dit artikel