Trends & Ontwikkelingen
1 minuut leestijd

Cijfernerd of adviseur? 5 belangrijke nieuwe skills voor financials anno 2019

‘Financials zijn een soort van cijfergekke nerds die niets liever doen dan de godganse dag achter de computer Excel-sheets vullen en kruistabellen maken’. Dit is een niet ongebruikelijke stereotypering van financials, die anno 2019 geen recht doet aan deze professionals. Want functies ontwikkelen zich door de jaren heen, zo ook die van financials.

En bij die ontwikkeling horen andere taken, nieuwe kennis en extra vaardigheden. Deze 5 skills zijn onmisbaar voor de financial die mee gaat met zijn tijd.

  1. Business intelligence en analytics

Handig zijn met cijfers alleen is niet genoeg. Na het verzamelen van data is het de kunst om de belangrijkste informatie eruit te halen. Die informatie moet vervolgens vertaald worden naar begrijpelijke rapportages en presentaties op basis waarvan het management gefundeerde strategische beslissingen kan nemen. Het management heeft namelijk geen zin om zélf Excel-bestanden en kruistabellen uit te pluizen.

  1. Tech-savvy

De technische mogelijkheden maakt het voor organisaties mogelijk om financiële processen te moderniseren en te automatiseren. Dat betekent minder ‘simpel’ handwerk. Die processen moeten dan wel goed ingericht worden. IT’ers zijn met hun technische achtergrond natuurlijk nodig, maar het zijn de financials die de inhoudelijke bijdragen moeten leveren. De processen moeten kloppen en voldoen aan de regels. Een zekere mate van technische kennis helpt enorm bij het inrichten van die processen.

Wil jij jouw finance skills inzetten en ontwikkelen?

  1. Communicatieve vaardigheden

Van nature zijn de communicatieve vaardigheden en andere soft skills misschien relatief onderontwikkeld, maar ze worden wel steeds belangrijker. Bijvoorbeeld om met de IT-afdeling goed samen te kunnen werken (zie punt 2) of de conclusies van de analyses goed te kunnen presenteren (zie punt 1). Of gewoon om een band op te bouwen met collega’s en te weten te komen wat er zoal speelt op de werkvloer.

  1. Compliance specialisten

Organisaties krijgen te maken met steeds uitgebreidere regelgeving die ook finance professionals raakt. Daar moeten ze vanzelfsprekend aan voldoen. Hoe je omgaat met data, waaronder persoonsgegevens, is gebonden aan regels waar je als finance professional goed van op de hoogte moet zijn. Datalekken en privacy zijn bijvoorbeeld hot items en ook de AVG heeft veel impact op organisaties. Als financial doe je er goed aan je hier in te verdiepen, zodat je niet de fout in gaat.

  1. Leergierig en nieuwsgierig

Bovenstaande zaken illustreren dat het vak voor finance professionals aan verandering onderhevig is. De stereotype beschrijving uit de inleiding geldt dan ook lang niet meer voor de doorsnee financial. Om alle veranderingen en ontwikkelingen bij te benen is een leergierige en adaptieve houding essentieel. Zo houd je zowel kennis (wet- en regelgeving, techniek) en vaardigheden (communicatie, presentatie) op peil en blijf je relevant voor werkgevers.

Deel dit artikel