USG Financials overleggen
Trends & Ontwikkelingen
2 minuten leestijd

Nieuwe wetten en regels: dit verandert in 2024

Het begin van een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee en 2024 is geen uitzondering. Nieuwe wetten en regels doen hun intrede en beïnvloeden ons dagelijks leven. Van een nieuwe omgevingswet tot strengere online privacybescherming. Dit is een voorproefje van wat je in 2024 kunt verwachten.

Nieuwe omgevingswet

Per 1 januari gaat de omgevingswet in. De omgevingswet bundelt een groot aantal wetten en regels voor onze leefomgeving en introduceert een digitaal loket. De wet maakt het sneller maken van beslissingen over de leefomgeving mogelijk en zorgt ervoor dat gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte krijgen om eigen ideeën over leefruimte waar te maken. Daarnaast maakt het digitale loket inzichtelijk welke regels in een specifiek gebied gelden en kunnen vergunningen worden aangevraagd. 

Verlaging griffierechten

De griffierechten zijn per 1 januari 2024 met 13,5% verlaagd. Griffierechten zijn kosten die iedereen moet betalen om een zaak voor de rechter te brengen en om zich voor de rechter in een zaak te verweren. De verlaging van de griffierechten geldt voor alle zaken. De enige uitzonderingen zijn voor civiele zaken boven € 100.000 en zaken die voor het Netherlands Commercial Court worden gebracht. 

Doxing

Doxing is het opzettelijk delen van iemands persoonsgegevens. Dit is bijvoorbeeld een  naam, adres, telefoonnummer of bankrekeningnummer. Het straffen van mensen die zich schuldig maken aan doxing, is vanaf nu makkelijker. De boete kan oplopen tot maximaal 22.500 euro of een maximale celstraf van twee jaar.

Zorgtoeslag daalt

Ondanks dat de meeste toeslagen stijgen, gaat de zorgtoeslag naar beneden. In 2023 kon je maximaal 154 euro toeslag krijgen per maand. Dit bedrag daalt in 2024 naar maximaal 123 euro per maand. Daar komt bij dat de zorgpremie zo’n vijf tot twaalf euro per maand stijgt. Het eigen risico blijft gelijk.

Nadeelcompensatie wettelijk vastgelegd

Het recht op nadeelcompensatie is sinds 1 januari 2024 wettelijk vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Dit is een vergoeding voor ongelijk nadeel dat ontstaan is door rechtmatig werk van de overheid. Als een overheid haar werk rechtmatig uitvoert, moeten burgers en ondernemers in de basis zelf de schade betalen die daardoor veroorzaakt wordt. Dit is niet het geval als burgers of bedrijven ongelijk hard worden getroffen. Op grond van gelijkheid wordt deze schade door de overheid betaald in de vorm van nadeelcompensatie.

Achternaam van beide ouders

Tot op heden konden ouders alleen kiezen voor de achternaam van de geboortemoeder of -vader. vanaf 2024 kunnen kinderen beide achternamen krijgen in een volgorde naar keuze. Wel belangrijk om te weten: geef je je eerste kind een dubbele achternaam, dan krijgen volgende kinderen van dezelfde ouders automatisch deze achternaam. 

Stijging minimumloon

Tot eind 2023 werd het wettelijk minimumloon per maand berekend. Dit is in 2024 veranderd naar een minimumloon per uur. Een werknemer van 21 jaar of ouder die voltijd werkte, had in 2023 recht op een minimumloon van 1.995 euro. De CAO bepaalt hierbij hoeveel uur per week gelijk staat aan voltijd werken: 36, 38 of 40 uur. Hierdoor krijgt een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumloon per uur. Vanaf 2024 is het minimumloon voor iedereen gelijk. Hoe meer je werkt hoe meer maandloon je krijgt. Daarnaast is het minimumloon van maximaal 12,79 euro gestegen naar 13,27 euro. 

Nog minder plastic

Horecabedrijven mogen vanaf 2024 geen eten en drinken meer aanbieden in plastic wegwerpbekers, -bestek of maaltijdverpakkingen. Ook verdwijnen de plastic wegwerpbekers op de werkvloer. Op kantoor, bij verenigingen en bedrijfspanden zijn deze bekertjes vanaf nu verboden. Tijd om een herbruikbare koffiebeker aan te schaffen! Zorginstellingen zijn uitgesloten van het plasticverbod. 

Hogere reiskostenvergoeding

Tot slot stijgt in 2024 de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,21 cent naar 0,23 cent per kilometer en kan jouw werkgever een ov-kaart vanaf 1 januari 2024 belastingvrij vergoeden. Zolang je de ov-kaart ook voor zakelijke reizen gebruikt, hoef je hier geen loonheffing meer over te betalen. Tot eind 2023 moest je aantonen dat de waarde van de ov-kaart niet hoger is dan de zakelijke reiskosten. Over het verschil tussen de hogere waarde en de zakelijke reiskosten betaalde je in 2023 loonheffing.

Bronnen:
KVK: Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 2024
Accountant: Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2024

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de wereld van finance? Bekijk ook onze andere artikelen.
Wil jij aan de slag bij USG Finance? Bekijk onze vacatures.

Deel dit artikel