Project in beeld
3 minuten leestijd

Project in beeld - Menno's ontwikkeling richting business control!

Hoi, mijn naam is Menno Krajenbrink. Ik ben 29 jaar en ik woon in Amsterdam samen met mijn vriendin. Oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam. Ik hou van het leven in de grote stad en vind het leuk om in mijn vrije tijd Amsterdam te verkennen, ik sport graag en ben daarnaast vaak in een van de vele Amsterdamse filmhuizen te vinden. Ik werk inmiddels iets meer dan 3 jaar bij USG Finance en heb nu vier opdrachten afgerond. Mijn ambitie ligt bij Business Control. Hier werk ik sinds een tijdje bewust naar toe met mijn opdrachten.

 

Je bent inmiddels al een tijd in dienst bij USG Finance. Hoe ervaar jij dat?

Ik ben nieuwsgierig aangelegd en vind het daarom leuk om veel verschillende organisaties te zien. Wat ik heb geleerd is dat organisaties niet hetzelfde zijn en hoe ik verschillen in cultuur kan duiden. Ik heb ook al een beeld gekregen van wat goed bij me past. Toch vind ik het juist ook leuk om dit nog te blijven toetsen en mezelf uit te dagen. Werken op interim basis geeft mij veel afwisseling en zorgt ervoor dat ik bewust kan kiezen om verschillende ervaringen op te doen.

Ik ben ingestroomd in het Finance & Data talent program bij RGF Staffing in Almere. Dit was een uitgestippeld programma waar ik in 1,5 jaar tijd de kans had om bij de Accounting, Business- & Financial control en ook de debiteuren en crediteuren afdeling steeds een paar maanden te werken. Na 1,5 jaar bij RGF ben ik het reguliere interim programma van USG Finance ingestroomd.   

 

Vertel eens over je tweede opdracht als data analist bij Zilveren Kruis.

Samen met een team van data analisten maakten we een inschatting van de totale zorgkosten van de verzekerden bij Zilveren Kruis, zowel voor het heden als voor de toekomst. Om het einde van het jaar de zorgkosten te bepalen, kun je niet alleen kijken naar wat er is gedeclareerd, want hierin zijn achterstanden afhankelijk van wat voor type zorg het betreft. Neem bijvoorbeeld kraamzorg: Het traject duurt 9 maanden en veel van de zorgkosten worden pas op het eind in rekening gebracht. Wij waren met een heel team bezig om de zorgkosten in kaart te brengen zodat Zilveren Kruis uiteindelijk daar de tarieven op kan aanpassen. Bij Zilveren Kruis ben ik heel uitgebreid ingewerkt. Dat was heel fijn want het is een hele complexe, en voor mij nieuwe, branche en ook het omgaan met hele grote datasets was voor mij nieuw. Ik heb hier geleerd hoe je grote hoeveelheden informatie op een juiste manier kan verwerken naar voorspellingen voor de toekomst.

"Sinds vorig jaar volg ik een opleiding tot Register Controller via USG Finance, nu kan ik echt een verdiepingsslag maken."

 

En door naar Lidl! Wat deed je daar?

Na Zilveren Kruis ben ik op opdracht gegaan bij Lidl als Finance Projectmanager. Daar werkte ik samen met teamleiders van verschillende afdelingen binnen de finance kolom van Lidl. De teamleiders richtten zich vooral op de dagelijkse operatie van hun afdeling zoals bijvoorbeeld facturatie, administratie of accounting. Ik zorgde meer voor de lange termijn-/verbeterprojecten, die vaak ook de afdelingen overstegen. Hier ben ik vooral met het leerdoel aan de slag gegaan hoe ik verandering kan creëren binnen een complexe organisatie.  

 

En dan je vierde opdracht, en nu als Business Controller!

Bij HeadFirst werk ik momenteel als Business Controller. Het is een functie waar ik al wat langer naar toe heb gewerkt. Business Control houdt zich van de Finance afdelingen het meest bezig met de realisatie van strategische doelen. Vooral met de stap zetten naar een data-gedreven organisatie ter ondersteuning hiervan. HeadFirst is een HR-dienstverlener die ZZP’ers verbinden aan opdrachtgevers. Ze werken steeds meer vanuit Power BI. Hier maken ze nu een flinke ontwikkeling in en je merkt organisatie breed dat ze echt inzetten op het sturen op basis van deze informatie.  

Het gaat al met al veel over stuurinformatie en datakwaliteit. Deze opdracht was voor mij dan ook de ideale opstap naar Business Control vanwege de grote rol van data. Naast de transitie richting een data-gedreven organisatie, hou ik mezelf ook bezig met taken zoals het voorbereiden van Monthly Business Reviews en het helpen bij de pricing van nieuwe en bestaande klanten.

 

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van USG Finance?

Door verschillende opdrachten uit te voeren leer ik veel en doe ik een brede ervaring op. USG Finance heeft er belang bij dat ik als professional en als persoon groei en lekker in mijn vel blijf zitten. Zij beheren het hele overkoepelende stuk. Ik vind het prettig dat ik coaching krijg vanuit mijn persoonlijke resourcemanager en hieruit nieuwe inzichten op kan doen. Verder spar ik ook vaak met een accountmanager voor een nieuwe opdracht zodat ik er steeds meer achter kom wat er bij me past.  

Ik vind het ook fijn om met andere finance professionals te sparren die op ongeveer hetzelfde punt in hun carrière staan. Voor mij zit de toegevoegde waarde van USG Finance ook in wat ze naast de opdrachten voor de professionals betekenen. Denk hierbij aan de maandelijkse bijeenkomsten en de Academy. Daarnaast doe ik sinds vorig jaar een opleiding Register Controller via USG Finance, hier kan ik nu echt een verdiepingsslag maken.   

 

Tot slot, hoe ervaar jij de Academy?

Ik heb vooral op het vlak van persoonlijke vaardigheden veel aan de Academy gehad. Het is prettig om buiten je opdracht stil te staan en even uit te zoomen. Na de communicatietrainingen ben ik me veel bewuster geworden van de type persoonlijkheden om mij heen en hoe je daar mee om kan gaan. Het is dan prettig om soms even uit te zoomen en mezelf te realiseren wat het gedrag van mijn collega´s bijvoorbeeld voor invloed heeft op mij. 

"De opdracht bij HeadFirst was voor mij de ideale opstap naar Business Control vanwege de grote rol van data."

Naast het volgen van trainingen heb ik nu ook nog een rol als trainer in de Academy. Samen met Niek en Gerard verzorgen wij de BI leerlijn in de Academy. Dit zijn trainingen zoals Excel, Power BI en Power Query.  Ik vind dit een heel leuke toevoeging aan mijn werk en ik heb veel passie voor het onderwerp. Het is leuk om mijn collega’s te zien spelen en stoeien met data, maar daarna ook vooruit te komen. Hier haal ik veel energie uit!  

Deel dit artikel