Stressmanagement voor finance professionals: 5 tips
Trends & Ontwikkelingen
2 minuten leestijd

Stressmanagement voor de finance professional

Als financial kan je soms stress ervaren door je verantwoordelijkheden en hoge werkdruk. Maar te veel stress heeft een negatieve invloed op je prestaties en welzijn. Hoe ga je hier nu mee om? In dit artikel lees je meer over stressmanagement, hoe je stress kunt herkennen en hoe je jouw stress kunt hanteren.

Wat is stressmanagement?

Tegenwoordig is stress een onvermijdelijk deel van ons leven. Soms kan stress juist positief werken voor goede resultaten op de werkvloer. Maar als stress doorslaat, heeft het juist negatieve gevolgen voor je werk, maar ook voor je welzijn. Te veel stress kan zelfs leiden tot overspannenheid of een burn-out. Daarom is het heel belangrijk dat je je stress goed weet te beheersen. Met stressmanagement leer je je stress hanteren zodat het niet de overhand neemt.

Stap 1: Stress herkennen

Om goed te leren omgaan met stress is de eerste stap: herkenning. Probeer erachter te komen waardoor je stress voelt, onrustig bent of je je zo druk maakt. Schrijf bijvoorbeeld op wat er allemaal in je leven speelt. Wat kost veel energie of veroorzaakt de stress? Kan je daar direct iets aan doen?

Je kunt stress ook herkennen aan een aantal verschijnselen, zoals vermoeidheid, veel piekeren, hoofdpijn, hartkloppingen, concentratieproblemen en een hoge bloeddruk. Zodra je deze symptomen herkent, kan je actie ondernemen om je stress te verminderen.

Wat kan je zelf doen? 5 tips

Wil je ontstressen, je stress controleren of stress voorkomen? Dit zijn onze tips!

1. Zorg voor een evenwichtige time management

Effectief tijd beheren is essentieel om stress te verminderen. Stel prioriteiten door de belangrijkste taken eerst af te werken. Gebruik planningen en to-do lijsten om je dag te organiseren en stel realistische deadlines. Breek grote projecten op in kleinere, beheersbare taken om overweldiging te voorkomen.

2. Behoud een duidelijke balans tussen werk en privé

Een gezonde balans tussen werk en privé is cruciaal. Zorg voor duidelijke grenzen tussen werk- en privétijd door bijvoorbeeld werkmeldingen uit te zetten na werktijd. Plan regelmatig tijd in voor ontspanning en hobby’s. Vergeet niet om regelmatig vrij te nemen om volledig los te komen van werkstress.

3. Gezonde levensstijl = key

Een gezonde levensstijl draagt bij aan het verminderen van stress. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of sporten, helpt om je lichaam en geest te ontspannen. Eet een uitgebalanceerd dieet en vermijd overmatig cafeïne- en suikergebruik. Zorg ook voor voldoende en kwalitatief goede slaap.

4. Zorg voor een ergonomische werkplek

Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek om lichamelijke stress te verminderen. Een goede houding en comfortabele werkplek kunnen veel verschil maken. Neem daarnaast regelmatig korte pauzes om op te staan, te stretchen en je ogen te rusten.

5. Besteed aandacht aan je mentale gezondheid

Zorg goed voor je mentale gezondheid door technieken zoals mindfulness en meditatie te gebruiken om je stress te verminderen en je focus te verbeteren. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je lichaam en geest te kalmeren tijdens stressvolle momenten. Oefen jezelf ook in positief denken en dankbaarheid om een positieve mindset te behouden.

Vraag om ondersteuning en hulp

Mocht je toch hevige stress ervaren en lukt het niet om dit onder controle te krijgen? Praat met collega’s en zoek mentorschap om advies en steun te krijgen. Aarzel ook niet om professionele hulp in te schakelen, zoals een coach of therapeut, als de stress te veel wordt. 

Met stressmanagement kan je stress beter beheersen en een betere balans vinden tussen werk en privé, wat uiteindelijk bijdraagt aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Stress voorkomen ligt bij jou: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Dat vinden we bij USG Finance ook. Als werkgever helpen we je en stellen we samen doelen. Meer weten? Neem direct contact met ons op of kijk rond op de website! Ben jij starter in het juridisch vakgebied? Bekijk dan eens ons Traineeship.

Deel dit artikel