Communicatievaardigheden voor financials: 3 tips | USG Finance
Trends & Ontwikkelingen
2 minuten leestijd

Communicatievaardigheden voor financials: 3 tips

Alleen met cijfers bezig zijn, is verleden tijd voor de Finance professionals. Het in orde houden van cijfers blijft je primaire taak, maar het hebben van goede communicatievaardigen is tegenwoordig net zo belangrijk. Of je nu werkt met collega’s in andere afdelingen, rapporteert aan het management, of klanten adviseert, je vermogen om effectief te communiceren is minstens zo belangrijk als je technische expertise. In dit artikel verkennen we drie communicatievaardigheden die financials kunnen helpen hun impact te vergroten en relaties te versterken.

1. Vertaal financiële data naar strategische inzichten 

Veel financials zijn goed in het analyseren en rapporteren van cijfers, maar het echte onderscheid komt wanneer je die data kan vertalen naar iets waar de organisatie op kan inspelen. Financiële rapporten vol tabellen en grafieken kunnen overweldigend zijn voor niet-financiële collega's. De kunst ligt niet alleen in het uitleggen van wat de cijfers zeggen, maar ook wat het betekent voor de organisatie. 

Hoe doe je dit effectief? 

  • Ken je publiek: Voordat je een presentatie of rapportage voorbereidt, moet je je verdiepen in de prioriteiten van de ontvangers. Welke strategische doelen hebben ze? Wat zijn hun grootste zorgen? Zo kun je financiële gegevens presenteren in een context die voor hen waardevol is. 
  • Koppel cijfers aan acties: In plaats van alleen resultaten te presenteren, zoals "de winst is met 5% gestegen", leg uit wat dit betekent voor de strategische besluitvorming: "Met deze winstgroei kunnen we extra middelen vrijmaken voor de uitbreiding van de marketingcampagne." 

2. Beheers de kunst van eenvoud in complexe gesprekken 

Finance is vaak een ingewikkeld en technisch vakgebied, maar effectieve communicatie betekent dat je deze complexiteit kunt omzetten in begrijpelijke boodschappen. Dit vereist meer dan alleen versimpeling; het vraagt om een diep begrip van de materie om deze helder en toegankelijk over te brengen zonder de nuances te verliezen. 

Hoe doe je dit zonder jargon of simplificaties? 

  • Gebruik metaforen en verhalen: Abstracte concepten, zoals risicomanagement of kasstroomanalyses, worden veel beter begrepen wanneer je ze vertaalt naar herkenbare scenario’s.  
  • Structuur en samenvattingen: Begin gesprekken met een kernboodschap en werk de details uit naarmate de discussie vordert. Begin bijvoorbeeld met "Onze liquiditeit is gezond genoeg om toekomstige investeringen te ondersteunen," en duik vervolgens in de specifieke cijfers die dit ondersteunen. Dit helpt niet-finance professionals om de belangrijkste punten eerst te begrijpen voordat ze zich verliezen in de details. 

3. Luister en stel de juiste vragen 

Een veel over het hoofd geziene maar cruciale vaardigheid in effectieve communicatie is luisteren. Vaak zijn financials gefocust op het overbrengen van informatie en het verdedigen van cijfers, maar door te luisteren kun je beter inspelen op de onderliggende zorgen en behoeften van je gesprekspartners. Het gaat er niet alleen om wat jij zegt, maar vooral om wat de ander echt nodig heeft te horen. 

Hoe kun je actief luisteren en strategisch vragen stellen? 

  • Stel open vragen: In plaats van te vragen "Begrijpt iedereen de cijfers?" kun je vragen "Hoe denken jullie dat deze cijfers ons helpen bij het bereiken van onze doelen?" Open vragen nodigen je gesprekspartner uit om na te denken en zijn of haar perspectief te delen. 
  • Luister tussen de regels door: Vaak worden belangrijke signalen niet expliciet uitgesproken, maar zijn ze af te leiden uit de toon of houding van je gesprekspartner. Bijvoorbeeld, als een collega voortdurend vraagt naar de kosten van een project, kan er een zorg zijn over budgetoverschrijdingen die voorafgaand niet is geuit.  

Communicatie is niet slechts een soft skill 

In de finance wereld wordt technische kennis als een gegeven gezien, maar je onderscheidt jezelf door effectief communiceren. Door financiële data te vertalen naar strategische inzichten, complexe gesprekken simpel te maken, en door actief te luisteren en vragen te stellen, positioneer je jezelf als een waardevolle professional. Voor finance professionals is communicatie niet slechts een "soft skill"; het is een skill die essentieel is voor langdurig succes. 

Je communicatie-skills verbeteren begint bij jou. Bij USG Finance helpen we graag. Meer weten? Neem direct contact met ons op of kijk rond op de website! Ben jij starter in het juridisch vakgebied? Bekijk dan eens ons Traineeship

Deel dit artikel