USG Finance interim professionals
Generatiemanagement
1 minuut leestijd

Die jonge Finance Professionals... Wie zijn die mensen eigenlijk?

Artificial Intelligence gaat de komende jaren iedere baan in Finance overbodig maken, pensioenen staan onder druk en blockchain gaat alles op zijn kop zetten. Nee, jonge finance professionals zijn niet te benijden. Maar als je naar hun huidige situatie kijkt, zou je dat niet zeggen.

De jongste generatie heeft de werkgevers namelijk voor het uitkiezen. Schaarste aan goed personeel is ook in 2019 nog een actueel thema, zeker ook in finance. Daarom buitelen organisaties over elkaar heen om de generaties X en Y aan te spreken. Maar hoe doe je dat?

Wie is de millennial?

Millennials, ook wel bekend onder de naam generatie Y, zijn nu grofweg tussen de 25 en 39. Achter hen aan komt generatie Z die nu tussen de 7 en 24 jaar oud is. Die generatie is ook bekend onder de naam IGen. Deze generatie bevindt zich nog maar in zeer beperkte mate op de arbeidsmarkt, maar millennials zijn inmiddels bijna allemaal aan het werk. Sterker nog: het CBS becijferde dat vanaf 2020 de helft van de Nederlandse beroepsbevolking uit Millennials bestaat.

Loyaal en maatschappelijk belang

De verhalen die over deze jonge professionals de ronde doen zijn in grote lijnen hetzelfde. Geef ze een uitdagende baan, een goede balans tussen werk en privé en veel flexibiliteit, dan zijn ze gelukkig. Maar wie wat dieper graaft ziet een genuanceerder plaatje. Natuurlijk hebben ze oog voor de inhoud van hun werk. Maatschappelijk belang weegt bijvoorbeeld zwaarder mee dan bij oudere generaties. Ook zijn ze loyaler naar werkgevers toe. Jobhoppen is niet echt aan de millennial besteed. Wie dus nu de juiste jonge financials aan zich weet te binden kan daar nog jaren plezier aan beleven.

Bernie Sanders en de kredietcrisis

Deze generaties zijn van huis uit gewend dat er meer naar ze geluisterd wordt en overlegd. Top down management heeft daarom zelden het gewenste effect. Daarnaast concludeerde The Huffington Post al eens in een uitgebreid artikel dat millennials in Amerika een voorkeur hebben voor socialisme omdat ze de kredietcrisis zeer bewust meegemaakt hebben. Van dichtbij zagen ze hun ouders, babyboomers, achterblijven met schulden terwijl grote banken een bail-out kregen. Het zou hun vertrouwen in het kapitalistische systeem, en het idee dat hard werken altijd beloond wordt, danig geschaad hebben. Het was in Amerika terug te zien bij de presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Bernie Sanders als meest linkse kandidaat veruit het grootste percentage millennials aan zich wist te binden.

Met idealen kun je geen huis financieren

En hoewel bovenstaande allemaal heel idealistisch klinkt, is ook de jonge Finance Professional ‘maar’ gewoon een mens. Want hoewel een positieve werkvloersfeer hoog op het millennial-wensenlijstje staat, is de nummer één positie vergeven aan iets anders. Want wat vindt de millennial volgens een recent Deloitte-rapport het belangrijkste bij het kiezen van een nieuwe werkgever? Het salaris en bijbehorende secundaire arbeidsvoorwaarden. Met idealen kun je nou eenmaal geen huis financieren.

Deel dit artikel