Maart 2024: Financieel nieuws in een notendop
Trends & Ontwikkelingen
1 minuut leestijd

Maart 2024: Financieel nieuws in een notendop

De financiële wereld is constant in beweging. Als finance professional wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Dat is interessant voor op het werk, maar ook omdat deze ontwikkelingen invloed kunnen hebben op je alledaagse leven. Laten we duiken in enkele recente nieuwtjes die de aandacht trekken binnen de financiële sector:

1. Overheid en banken werken samen aan versnelling circulaire economie

De banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, NWB Bank, Rabobank en Triodos Bank en de overheid hebben deze maand het statement ondertekend waarin ze aangeven wat zij van elkaar nodig hebben om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Banken vragen aan de overheid bijvoorbeeld om te zorgen voor een gelijk speelveld voor ondernemers in de circulaire economie. De overheid vraagt van de banken onder meer om circulariteit in 2030 onderdeel te maken van de beoordeling van financieringsaanvragen. Ook kennisontwikkeling van medewerkers over circulair financieren en een wederzijdse voorbeeldrol bij aanbestedingen zijn onderdeel van de afspraken. Als finance professional kun jij binnen jouw organisatie dus ook veranderingen gaan ervaren. Haal hier je voordeel uit!

2. Rapport weerbaarheid: Nederlandse banken staan er goed voor

Nederlandse banken staan er goed voor en hebben de onrust op de financiële markten vorig jaar goed doorstaan. Ook hebben alle maatregelen die zijn genomen sinds de financiële crisis in 2008 gezorgd voor robuustere financiële instellingen en een stabieler financieel systeem.

Dit is ook goed nieuws voor ons, want een financieel gezonde bankensector is hard nodig om de komende jaren alle maatschappelijke ambities te helpen realiseren. Denk hierbij aan financiering van de energietransitie, de overgang naar duurzame landbouw en het bouwen van betaalbare koop- en huurwoningen. 

3. Paaseitjes en chocoladeletters worden duurder door hoge cacaoprijs

Dan wat minder leuk nieuws voor de chocolade lovers; de prijs van chocolade blijft stijgen. Dit probleem loert al langer om de hoek, maar blijkt nu toch echt tot realiteit te komen. De stijging van de cacaoprijs komt onder meer door de slechte oogst in West-Afrika en de vraag naar cacao is door de problemen nu groter dan het aanbod, dus schiet de prijs omhoog. Tijd om een extra potje opzij te zetten!

4. In Europa vertraagt de inflatie sneller dan door de ECB verwacht

Goed nieuws voor onze portemonnee; de inflatie vertraagt. Zozeer zelfs dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar inflatieverwachtingen voor 2024 tot 2026 heeft verlaagd. Dit zet de deur iets verder open voor een renteverlaging in de nabije toekomst (deze zomer nog?), als de trend doorzet.

Conclusie

Van samenwerking tussen overheid en banken om de circulaire economie te versnellen tot de impact van wereldwijde factoren op prijzen van alledaagse producten, het financiële landschap blijft evolueren en aanpassen aan nieuwe uitdagingen en kansen. 

Bij USG Finance vinden wij het belangrijk om op de hoogte te blijven van verdere updates en te ontdekken hoe deze ontwikkelingen onze economie en samenleving blijven beïnvloeden.

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de wereld van finance? Bekijk ook onze andere artikelen

Wil jij aan de slag bij USG Finance? Bekijk onze vacatures of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het financieel vakgebied? Bekijk ons Traineeship.

Deel dit artikel