Finance Academy
1 minuut leestijd

"De ideale kickstart voor mijn carrière"

“Financials zijn van nature cijfermatig en analytisch sterk onderlegd. Communicatievaardigheden en andere soft skills zijn wat minder ontwikkeld. Om écht goed als professional te functioneren moet je dit wel beheersen. Het Finance traineeship heeft mij geholpen sterker in mijn schoenen te staan en de kloof te overbruggen van studie naar praktijk.” Aan het woord is Timo Klijnman, oud-trainee van USG Finance.

Hij had na zijn studie nog geen idee wat voor werk hij bij welk bedrijf zou willen doen. Daarom koos Timo voor het traineeship Finance. “In twee jaar zou ik het vak leren bij meerdere opdrachtgevers in meerdere functies. Door korte opdrachten van 3 tot 12 maanden bij verschillende bedrijven uit te voeren hoopte ik te kunnen bepalen wat mij wel en niet bevalt. Uiteindelijk blijkt dat juist die afwisseling in opdrachten mij als een handschoen past. Niet voor niks werk ik nu alweer 3 jaar bij USG Finance en ben ik niet van plan te vertrekken.”

Ontwikkeling soft skills

Een andere belangrijke reden om voor het traineeship bij USG Finance te kiezen is dat Timo zijn soft skills wilde ontwikkelen. “Met mijn vakkennis zat het na mijn studie wel goed, net als cijfermatig en analytisch denken en werken. Maar vaardigheden die ze niet leren op de opleiding, maar wel belangrijk zijn in het werkende leven wilde ik ook ontwikkelen. Soft skills als overtuigingskracht, assertiviteit, zelfverzekerdheid en time-management krijgen volop aandacht in het programma. Zoiets simpels als een vergadering plannen, die voorbereiden, leiden en daarbij notuleren zijn van essentieel belang voor een young professional.”

Van ondersteunende naar adviserende rol

In het begin van de traineeship had Timo voornamelijk een werkondersteunende rol. Gedurende het programma veranderde dat meer en meer naar een adviserende rol. “Dankzij het traineeship kan ik collega’s nu overtuigend adviseren hoe ze werkprocessen efficiënter kunnen inrichten, waardoor ze kosten besparen. Daarbij breng ik de risico’s van de adviezen in kaart. Het geeft een kick dat mijn adviezen serieus worden genomen en opgevolgd. Zo ben ik écht van toegevoegde waarde voor organisaties."

Leren stopt niet na traineeship

Op dit moment werkt Timo als teamleider bij Liander, waar hij een team van projectadministrateurs aanstuurt op locatie. ‘Dat doe ik nu ruim een jaar. Hoewel het werk mij enorm bevalt, is het bijna tijd om het stokje over te dragen. Want ook na de traineeship is het leerzaam en leuk om van tijd tot tijd te wisselen van opdrachtgever. Veranderingen van omgeving, branche en werkzaamheden houden mij scherp en fris. Voor opdrachtgevers is het ook goed om zo nu en dan vers bloed over de vloer te krijgen.”

Dat zowel Timo als USG Finance persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, blijkt uit het feit dat hij een Post Masteropleiding tot Register Controller gaat volgen. “Er is veel mogelijk bij USG Finance. Als je kenbaar maakt waar je ambities liggen en waarin jij je wilt ontwikkelen, wordt er samen met jou een plan opgesteld waarmee je dit kunt waarmaken. Ze willen ambitieuze young professionals aan zich binden. Budget voor persoonlijke ontwikkeling is daar een belangrijk onderdeel van. Zo kun je eigenlijk de totale loopbaan bij USG Professionals beschouwen als een lange traineeship.”

Deel dit artikel