Accountmanager Astrid van der Haar
2 minuten leestijd

Meet the team: Accountmanager Astrid van der Haar

Ontdek de dynamiek van accountmanagement in detachering met Astrid van der Haar, accountmanager bij USG Finance. Leer over haar passie, unieke carrièrepad en inzichten in het omgaan met arbeidsmarktkrapte. Lees verder voor waardevolle perspectieven op talentbehoud en werving.

Waar haal je de meeste voldoening uit in je functie als accountmanager, en welke aspecten van je werk beschouw je als het meest essentieel?

Als accountmanager in de detachering zijn er verschillende aspecten die het werk onwijs leuk maken. Ten eerste biedt deze rol een dynamische omgeving waarin je regelmatig in contact komt met diverse bedrijven en professionals. Het is een kans om verschillende sectoren te verkennen en een breed netwerk op te bouwen.

Verder is het uitdagend omdat je niet alleen verantwoordelijk bent voor het onderhouden van bestaande relaties, maar ook voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten en klanten. Dit vereist goede communicatievaardigheden, overtuigingskracht en het vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden. Dit ligt in lijn met wie ik van nature ben als persoon.

De functie als Accountmanager biedt ook de mogelijkheid om in te spelen op de behoeften van zowel bedrijven als kandidaten. Je kunt bedrijven helpen om gekwalificeerde professionals te vinden en tegelijkertijd professionals ondersteunen bij het vinden van geschikte opdrachten die bij hun vaardigheden en interesses passen.

Bovendien is het een rol waarin je de kans krijgt om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Het continue contact met diverse partijen en het oplossen van verschillende uitdagingen dragen bij aan een leerzame ervaring en persoonlijke ontwikkeling binnen het vakgebied van human resources en sales binnen detachering.

Zou je wat meer kunnen delen over jouw professionele achtergrond en de paden die je hebt bewandeld om te komen waar je nu bent in jouw carrière?

Ik ben op latere leeftijd een deeltijd studie gaan doen omdat ik daarvoor eigenlijk nooit wist waar ik écht energie uit haalde. Op mijn 25ste ben ik HRM en Bedrijfskunde gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Datzelfde jaar kwam ik in aanraking met de arbeidsbemiddeling. Ik ben begonnen binnen een W&S bureau waar ik de consultants ondersteunde en al snel wilde ik deze rol zelf gaan uitvoeren. Ik ben me toen met name op recruitment gaan focussen, dit paste ook goed bij de studie die ik toen volgde. Wat ik leerde in de colleges in het weekend, kon ik doordeweeks direct toepassen in mijn werk.

Na een aantal jaar recruitment ben ik doorgestroomd naar de functie van HR Business Partner bij een ander detacheringsbureau. Hier heb ik enorm veel geleerd, maar ik was ook benieuwd naar hoe dit zou zijn binnen een andere partij binnen dezelfde branche. Vervolgens ben ik dan ook overgestapt naar USG Finance om daar als Resource Manager aan de slag te gaan. Na een jaar kwam ik er toch achter dat ik meer energie krijg van concrete resultaten neerzetten, snelheid in mijn werk en zo goed mogelijk de klant te kunnen bedienen. Met de ervaring die ik heb opgedaan binnen Recruitment en HR kan ik de dienstverlening van onze organisatie gemakkelijker vanuit verschillende invalshoeken bekijken en voelde de overstap naar Sales dan ook als een logisch volgend hoofdstuk.

Welke aspecten binnen jouw vakgebied beschouw je als uitdagingen die je graag wilt overwinnen?

Op dit moment is er in veel sectoren sprake van aanzienlijke arbeidsmarktkrapte. Dit betekent dat er meer vacatures zijn dan dat er geschikte kandidaten beschikbaar zijn om ze te vervullen. Deze krapte kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een groeiende economie, vergrijzing van de beroepsbevolking, veranderingen in vaardigheidseisen en soms zelfs specifieke gebeurtenissen zoals de impact van pandemieën.

Voor de detachering kan deze krapte zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengen. Aan de ene kant kan het moeilijker zijn om geschikte kandidaten te vinden voor specifieke opdrachten, vooral als bepaalde vaardigheden schaars zijn op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant opent het deuren voor detacheringsbureaus omdat bedrijven mogelijk behoefte hebben aan flexibele oplossingen om openstaande posities in te vullen.

Detachering biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en flexibel in te spelen op de krapte op de arbeidsmarkt. Organisaties kunnen bijvoorbeeld tijdelijk extra personeel inhuren om projecten te voltooien of piekmomenten op te vangen. Voor kandidaten kan detachering aantrekkelijk zijn vanwege de flexibiliteit en diversiteit aan opdrachten die aansluiten bij hun vaardigheden en interessegebieden.

De uitdaging voor detacheringsbureaus ligt in het vinden en behouden van gekwalificeerde professionals die op korte termijn beschikbaar zijn voor opdrachten. Het vereist een grondig begrip van de arbeidsmarkt, effectieve wervingstechnieken en het bieden van aantrekkelijke voordelen en ontwikkelingsmogelijkheden om talent aan te trekken en te behouden. Goed werkgeverschap is hierin de grootste pijler als je het mij vraagt.

Deel dit artikel